Het RGOc symposium stond dit jaar in teken van de relatie tussen lichaam en geest. De middag startte met een wervelende presentatie van Prof. Dr. Iris Sommer die vertelde over het belang van een gezonde darmflora tegen het ontstaan of verergeren van allerlei hersenaandoeningen. Niet alleen de inhoud was zeer interessant, ze had ook een magistrale presentatie met bewegende animaties van bacteriën en de binnenkant van de darm.

Daarna vertelde Prof. Dr. Danielle Cath over de vele lichamelijke aandoeningen die voorkomen bij mensen met angst en stemmingsproblemen, met name rond risicofactoren voor hart- en vaatziekten, waaronder het metabool syndroom. Herman Lenderink, ervaringsdeskundige bij GGZ Drenthe, vertelde hoe een leefstijlinterventie hem niet alleen hielp zich fysiek fitter te voelen maar ook leidde tot meer zingeving. Voor en na de pauze kregen we een aantal interessante pitches over lopend onderzoek bij de RGOc-instellingen die met lichaam en geest te maken hadden, over slaap, over leefstijlinterventies in de wachttijd, over de rol van bewegen bij de behandeling van PTSS en nog veel meer interessants.
De middag werd afgesloten met een presentatie van Prof. Dr. Rogier Hoenders, die vertelde over de rol van zingeving in de psychiatrie en hoe zingeving bijdraagt aan de fysieke en mentale gezondheid. Al met al een goed bezochte en zeer geslaagde dag.

Zie hieronder de presentaties van de sprekers en de pitchers.

De bacterie en het brein
Iris Sommer

Leefstijl
Danielle Cath

Wacht @ctief
Sanne Booij            

Slaap en PTSS
Alian Merkus

VIVIFRAIL
Marco Sanders

Move to Improve
R. de Haart

Trauma & the Body
Steven Hoekstra

Zingeving
Rogier Hoenders

Gewoon goede zorg #1
Tim Walrave

Gewoon goede zorg #2
Tim Walrave